Friday, May 17, 2013

bubur lambuk

kalau ikut selera, malam tadi plan nak masak spaghetti black pepper chicken untuk breakfast+lunch. oh saya hari2 masak breakfast untuk 4 kali makan sebab untuk tapau bekal ke ofis sekali

memandangkan takde stok capsicum n mushroom, so potpone je lah nak buat spaghetti black pepper chicken. petang tu the other half dah request nak bubur untuk esok pagi.. last2 bubur jugak kita

sebelum tidur google resipi nak buat bubur lambuk sebab teringin. lalu jumpa kat blog cik mat gebu gebas. resipi dia jadik pilihan sebab paling mudah. dan kebetulan semua bahan dah sedia ada di dapur. tak sia2 gi kedai petang semalam beli daun sup, daun bawang dan serai.

kita buat 2 pot nasi. so kita gandakan dua untuk resipi nih. tapi untuk sukatan air tu, main hentam je sebab periuk tak beso mana. tinggalkan space untuk letak santan n tambah air je

sebab tak muat, maka lepas letak santan, tambah sikit air je.. so my bubur lambuk a little bit thicky. hihihi..

alhamdulillah it turns out well. as what i expect. yeayy lulus!! cuma kena cair sikit. ingatkan nak guna rice cooker tefal, tapi takut bila buat porridge dalam tu, jadi lambat pulak. ni pun sejam dah siap!! senang an relaksss je buat dia..

BAHAN-BAHANNYA :-
2 cawan beras siam, cuci dan toskan
air
dada ayam
minced beef
1 kotak kecil santan
1 helai daun pandan, simpul
2 batang serai, diketuk
2 sudu besar penuh rempah kurma (Adabi)
1 kiub ayam
1 sup bunjut Adabi
carrot -diced
2 biji bawang besar*
6 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*kisar halus)
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
10 kuntum bunga cengkih
Garam secukup rasa

BAHAN SAMPINGAN :-
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
Sedikit serbuk lada hitam...

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Satukan bahan kisar halus dengan rempah kurma, kacau rata hingga menjadi pes. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan serai hingga harum. Masukkan pes rempah dan kacau hingga pecak minyak. Masukkan beras, gaul rata dan masak sekejap.
  2. Tuang air, masukkan daun pandan, sup bunjut, kiub ayam, minced beef dan isi ayam. Kacau rata dan masak hingga beras kembang menjadi bubur. Tambah carrot, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. 
  3. Masuk santan, kacau dan jika suka cair, boleh tambah sedikit air. jika ok boleh matikan api. Hidangkan bubur lambuk dengan bahan2 sampingan. Sedap dimakan panas..

Oh, mak tadi cakap letak rempah kari. okay lepas ni try guna rempah kari




xoxoxo

No comments:

Post a Comment

Kindly spill your heart out at here (',')