okay, sekarang sibuk je buat apam mekar. bukan sebab suka makan, sebab mak yang selalu request. hence buat dia pun senang gila. bila first time buat menjadi, mak terus request buat 60biji untuk hari raya haji. nak bagi atok, nak bagi atok lagi satu, nak bagi jiran, nak makan sendiri, nak bagi staff mak kat wad yang kene kerja time raya haji..
lepastu, lusanya buat 80 biji pulak untuk jamuan hari raya kat taman ni. oh, kalau berniaga bagus jugak. masyuk la modal semula kan.. tak pe takpe.. ni awal2 ni promosi, lepastu share resipi. kalau korang buat tak jadi, boleh la order je.. hahahah...
oh, sebelum balik KJ, dah wasiatkan resipi kat mak sebab dia ada karnival usahawan jururawat. selalunya trademark makanan mak mesti custard pudding atau maruku. tu memang hot item la orang nak..sekarang mak dah ada idea lagi satu, apam mekar. mak kata larisssss... mak nak jual trifle pudding, tapi tak sempat nak buat..
dah, sekarang masa untuk mewariskan resipi kat orang lain pulak. dapat resipi pun kat internet kan, buat ape nak kedekut.
Sumber: Kak Zue Semanis Gula
(dapat 20 biji)
230g gula castor (gula pasir pun boleyyy)
2 biji telur
1 sudu kecil ovelette
1 sudu kecil esen vanilla
250g tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (suhu bilik)
½ cawan choc rice (optional)
1. Pukul telur, gula dan ovelette hingga kembang
2. Masukkan tepung berselang seli dengan aiskrim soda
3. Masukkan esen vanilla dan choc rice
4. Kukus 7-10 minit
kukus tutup dengan kain dulu ye takut nanti wap tu jatuh kat kuih dah tak jadik dah... rajin2 la hulur kat jiran sebelah kot2 boleh jadik calon menantu.. hahhaha
cook with love,
No comments:
Post a Comment
Kindly spill your heart out at here (',')