Friday, May 17, 2013

mushroom soup






sekarang dah jadi isteri kena masak je.. dulu pun masak, tapi ikut mood. so sekarang u have no choice, kena masak. bukan rasa terpaksa, sebab biarla the other half makan dari air tangan wife dia sendiri. walaupun taklah sesedap mana...

the other half dah pesan awal2, duduk rumah sendiri, masak dinner simple2 aje.. so harini nak try buat mushroom soup and garlic bread. sebab dah boring tak tau nak masak ape. actually berduyun resipi menunggu untuk dieksperimen. mihmihmihhh

okay buat garlic bread guna roti gardenia aje.. sebab mala nak cari french loaf atau whatsoever loaf atau bread

kita sapu butter, tabur minced garlic, letak black pepper sikit and tabur parsley. tabur parsley tu saje nak bagi cantik je.. hahah

lepastu kita toast roti kejap dalam oven

okayh resipi mushroom soup nih kita dapat dari sini



semua resipi diambil secara bulat2 bersegi2 berbucu2. mihmihmih *okay, tak kelako*

Bahan2:
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar (susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2) ~ saya guna cendawan shitakae kering. banyak ikut suka
garam
1 cawan tepung gandum

Cara2:
  1. Potong ayam kecil2, masukkan ayam dan air ke dalam periuk. Rebus sehingga masak.
  2. Masukkan susu dan kiub ayam, masak guna api yang perlahan. 
  3. Masukkan mushroom.
  4. Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa dan garam.
  5. Siap utk dihidang. Sedap dimakan dgn roti.
oh resipi ni boleh sampai 6 orang makan ye. so lepas ni saya kena guna half je dari resipi. kan dah 2 hari kena makan benda nih. huuuhuhuh

rasa dia best. sama macam mushroom sup pizza hut tu. dulu masak duduk kolej, satu sem, setiap malam makan campbell mushroom soup dengan freanch loaf. lepas duduk rumah sewa, dah tak leh telan dah campbell mushroom soup tu.. uhuhuh

yeayy lepas nih boleh buat lagi


xoxox

No comments:

Post a Comment

Kindly spill your heart out at here (',')