Wednesday, July 2, 2014

Carrot Cake SUper Enak









kita nak share carrot cake kita penah buat dulu.. dah lama gila dah.. entah berapa tahun tah... tapi alhadulillah kek ni menjadi dan sedap...

resepi saya ambil dari sini




sorry la buttercream frosting agak sangat hodoh.. first timer.. so maafkan lah ye.. tapi resepi buttercream ni ambil dari kak ita masam manis.. saya tak ingat link dia apa.. tapi resepinya mudah dan sedap. tak manis, light2 gitu.. boleh buat sapu roti jugak..


resepi saya paste je dari link saya bagi tu eh..


2 cawan tepung superfine* - guna tepung gandum cap Sauh
2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh garam halus*
2 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
4 biji telur gred "A"
1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gula halus - resepi asal 2 cawan (manis sgt bg akak)
2 1/2 cawan parutan lobak merah, - letak 3 cawan
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering - letak 1/4 cawan aje
1 cawan kacang walnut, cincang - dibakar sekejap dlm oven

Cara membuat :

Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak.

Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga sebati selama 5 minit.

Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.

Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi.

Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra.

Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.

Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi.

Simpan kek dalam peti sejuk jika tidak habis dimakan.


 thanks!!!

No comments:

Post a Comment

Kindly spill your heart out at here (',')