Wednesday, July 2, 2014

Bubur Asyura (versi Philips Pressure Cooker)





ingat lagi kisah saya menang contest memasak Philips Ultimate Cook-Off aritu?

hurm, saya sayanggggg sangat pressure cooker ni.. perasmian telah dilakukan dengan membuat bubur asyura sempena menu iftar ramadhan ketiga. saya recommend sangat lah periuk ni. marvellous. tip top.. tak payah guna minyak nak tumis menumis.. campak semua bahan, tutup, dan tunggu 30 minit, dan siapppp!!!

sesuai sangat untuk wanita berkerjaya yang nak masak untuk iftar for family. cepat, pantas dan tuntas.. ecehhh


untuk resepi boleh refer gambar bawah



srry la saya malas nak type semula resepi ni sebab pressure cooker ni comes with buku resepi juga.. ada lah dalam 8 menu cam tu kot.. jadi la.. at least tau nak masak ape...

Kalau nak tengok video memasak, boleh tengok dekat chef marina punya youtube ni ok..


lepasni saya nak khatamkan semua resepi dalam buku ni.. hehhehe


xoxo,

11 comments:

  1. Salam.boleh email kat saya gambar semua resepi yg ada?
    ada 8 kan..sy punya takde resepi.tahu guna buat sup tulang n masak nasi je :)

    syazlin1902@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok syazlin.. Saya dah emel. Ada 10 resepi

      Delete
  2. Nak tanyer ler...periuk nih leh tumis dulu tak atau stir fry b4 kiter tekan function cth nak masak nasi beriani

    ReplyDelete
    Replies
    1. X payah tumis awak. Campak semua and click terus siap dah masak. Senang kan. Sihat takde guna minyak

      Delete
  3. boleh tumis..guna function bake...it's just about creativity on using the periuk...and of course the basic is using pressure to reduce cooking time...bake is a function of cooking without pressure...

    ReplyDelete
  4. Hi arina..bole email ke saya juga..saya beli ppc tp xde resepi dlm tu.. hanismustami@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Hi arina..bole email ke saya juga..saya beli ppc tp xde resepi dlm tu.. hanismustami@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Hello arina..boleh e-mail ke sy jga..sy beli ppc xda resepi dlm tu..fareast009@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Hello arina..boleh e-mail ke sy jga..sy beli ppc xda resepi dlm tu..fareast009@gmail.com

    ReplyDelete

Kindly spill your heart out at here (',')